Menu

Svensk lapphund

En hundras som togs fram av samerna för att arbeta som jakt-, vakt- och vallhund är svensk lapphund. De egenskaper som man avlade på gör att hunden än idag anses som väldigt allsidig och med många olika användningsområden. Svensk lapphund utgör också en av Sveriges nationalraser. Därmed är den en del av kulturarvet. Hundrasen finns representerad inom i princip alla olika hundaktiviteter. De förekommer i hundsporter som agility och lydnad, samt att de klarar att arbeta som jakthundar, brukshundar och räddningshundar. De är alltså extremt allsidiga och egentligen är det viktigaste att de får tillräckligt med motion och aktivering, oavsett vad de används till.

Utseende och storlek

Svensk lapphund är en mellanstor hund. Vanligtvis har de en käck och pigg uppsyn. Deras päls är väldigt bra på att isolera mot vädrets makter, vilket gör att de fungerar bra i nästan alla miljöer. Hanarna är större än tikarna med en mankhöjd på 45-51 cm jämfört med 40-46 cm. Hundrasen brukar anses vara frisk och blir ofta uppemot 12-14 år gammal.

Päls och pälsvård

Pälsen är lurvig och ymnig. Färgen är svart och ibland kan vissa vita tecken förekomma på bringa eller tass. Trots sin lurviga päls är de faktiskt lättskötta när det gäller pälsvård. Det beror på att pälsen är ganska mjuk och sällan drabbas av problem. Ibland kan en enklare borstning behövas. Dessutom brukar svensk lapphund fälla sin päls i tussar. Städningen blir mindre komplicerad än för hundraser som fäller sin päls i enstaka strån.

Egenskaper

Att välja svensk lapphund är perfekt för den som letar efter en arbetsvillig och aktiv hund. Den älskar verkligen att få vara med sin flock och har överlag god hälsa. Sett till personligheten anses de vara sociala och intelligenta. De tycker om att arbeta tillsammans med sin ägare, vilket är en klar fördel för bland annat hundsport. Vad man ska tänka på är att den mår bäst av en trygg och tydlig uppfostran och av att få sitt behov av motion uppfyllt.