Menu

Australian cattledog

I mitten av 1800-talet fanns det ett stort behov av bättre vallhundar. Boskapsskötarna hade stora boskapshjordar som var vilda eller åtminstone delvis vilda och behövde kunna hanteras. Det ställde krav på en hårdför och tuff hund. Samtidigt var klimatet ofta hett och arbetet mycket ansträngande. Lösningen blev att korsa skotska släthåriga highland collies med en inhemsk typ av vildhund kallad dingo. Resultatet blev australian cattledog. De lämpade sig utmärkt för vallning och jakt. I modern tid används de till mycket annat. Hundrasen är hårt arbetande och intelligent, vilket gör att hundarna klarar sig väldigt bra som brukshundar, tjänstehundar och för hundsport som agility och lydnad.

Utseende och storlek

En medelstor hundras som till utseendet är kompakt, kraftig och robust. Huvudet är ganska kraftfullt och de har en del utseendedrag som direkt för tankarna till dingon, bland annat öronen. Hanarna är något större än tikarna med en mankhöjd på 46-51 cm jämfört med 43-48 cm. Trots att de kan se kompakta och kraftiga ut är de väldigt smidiga och snabba i vändningarna, eftersom de avlats för att kunna jaga och valla.

Päls och pälsvård

Australian cattledog har dubbel päls med stickelhår. Mängden underull är riklig och de har också rejält med borst på svansen. Till färgen är pälsen röd eller blå. Angående pälsvården räknas de som relativt lättskötta. En del borstning och rengöring krävs och de fäller päls ungefär två gånger om året.

Egenskaper

Vad som kännetecknar hundrasen är att de har extremt god uppfattningsförmåga och vaktinstinkt. På grund av sin intelligens är de lättlärda. I vissa fall kan vuxna hundar av rasen agera något reserverat. Valparna däremot är i regel väldigt glada, lydiga och uppmärksamma på ägarens röst. Australian cattledog är känd som en frisk hundras som sällan har problem med sjukdomar.

Generellt sätt lämpar de sig bäst för erfarna hundägare. De gillar att arbeta hårt, eftersom de avlats fram som vallhundar. Om de inte får rätt styrning och sitt behov av motion och rörelse tillfredsställt, finns risken att de kan bli olydiga.