Menu

Pälsvård för olika hundraser

Visste hundraser kräver nästan ingen pälsvård alls, medan andra hundraser kräver att man lägger ganska mycket tid på att vårda pälsen. Generellt sett kräver de långhåriga raserna mer resurser än de korthåriga, men även andra faktorer väger in och det kan till och med variera mellan enskilda individer. För att kunna vara en lämplig hundägare till vissa raser måste du vara beredd på att trimma, klippa, borsta och ibland tvätta pälsen enligt hur behoven ser ut. Därför ska du inte välja en hund med krävande pälsvård om du inte är beredd på att lägga ner den energin. En annan sak att tänka på är att även hemmet måste städas ofta om man har en hund som fäller mycket päls.

Fördelar med att ägna sig åt pälsvård

Hunden ser fin och välskött ut. Den kanske största fördelen är dock att din hund lär sig att bli hanterad. Från början kan många hundar vara lite motsträviga. Ett tips är att köpa riktigt bra utrustning för pälsvård. Med det menas bra saxar, kammar, borstar, klippmaskiner och dylikt. Skulle till exempel en klippmaskin ha ett dåligt skär kan det bli obehagligt för hunden när man klipper den på grund av att det nyper i pälsen. Dessutom blir resultatet sämre.

Använder man bra utrustning brukar de flesta hundar snart börja se pälsvården som en trevlig stund tillsammans med ägaren. Det kan rentav bli ett sätt att stärka relationen. Ytterligare en underskattad fördel är att du som hundägare får möjlighet att inspektera hundens hälsotillstånd. Under pälsvården är sannolikheten stor att du i ett tidigt skede upptäcker skador eller sjukdomar. Då kan man göra ett veterinärbesök innan situationen blir allvarlig. Likt många andra husdjur kan nämligen hundar försöka dölja sina problem.

Att hålla din hunds päls ren är också ett måste om du vill att din hund ska må bra och inte lukta ”illa” på grund av alla bakterier som samlar sig i pälsen. Det är även en fördel för dig och sin familjs hälsa att hålla din hunds päls ren och hälsosam.

Sist men inte minst finns hundägare som tävlar med sina hundar på hundutställningar. Då är förstås pälsvården väldigt avgörande för att kunna konkurrera. Till exempel finns särskilda hundschampon och hundbalsam som ger pälsen ett vackrare utseende. Vill du att din hunds päls ska glänsa lite extra kan du även investera i speciellt framtagna pälsoljor som ska ge din hunds päls extra vård och glans.

Produkter för päls

Att välja vilken produkt som passar bäst för just din hund beror helt och hållet på vilken ras din hund är och vilken typ av päls den har. Är det exempelvis en Siberian Husky som har mycket tjock päls så krävs det annan pälsvård för den än vad det skulle behövas för en korthårig chihuahua. Men det finns några grundläggande regler man bör hålla sig till när man ska ta hand om sin hund. Först och främst så är det viktigt att man väljer produkter som är avsedda för hundar. Man ska absolut inte använda sina egna schampon och tvålar på sitt husdjur då deras PH-värden skiljer sig från människors. Det finns även produkter som är anpassade för åldern på din hund. Är den fortfarande i valpstadiet kan det vara bra att välja en produkt som är avsedd för valpar. Precis som med människor så använder vi inte samma produkter för småbarn som för vuxna.

I de flesta djurbutiker finns det massvis med produkter framtagna för olika önskemål att välja mellan. Beroende på vad din hund behöver så finns det produkter som bland annat hjälper till att: förstärka färgen på pälsen, ge pälsen bättre struktur, mjukgörande produkter, milda produkter för den som är allergisk samt produkter som är framtagna om din hund lider av klåda i pälsen. Sedan är det viktigt att aldrig låta hundens päls bli tovig och håll alltid utkik efter ohyra så att det kan åtgärdas så snabbt som möjligt.

Utöver pälsvård är det även väldigt viktigt att hålla koll så att klorna är ordentligt klippta och ser hälsosamma ut. Även mellan hundens klor och tår kan det uppstå tovor i pälsen, det är därför alltid viktigt att ha koll på att tassarna är väl skötta de med.
Sist men inte minst finns hundägare som tävlar med sina hundar på hundutställningar. Då är förstås pälsvården väldigt avgörande för att kunna konkurrera. Till exempel finns särskilda hundschampon och hundbalsam som ger pälsen ett vackrare utseende.