Menu

Om att välja hundras

Om du bestämt dig för att skaffa en hund är valet av hundras väldigt avgörande för om hunden ska passa tillsammans med dig och din familj. Ett klassiskt misstag är att välja hund enbart efter hur hunden ser ut. Istället bör du tänka på att du förhoppningsvis ska leva med denna hund i kanske tio år eller ännu mer. Har hushållet flera medlemmar gäller det att samla allihop och börja diskutera och planera.

Välj hund efter syfte och ändamål

Fråga nummer ett är om det finns något särskilt syfte med hunden. Nästan alla hundraser var från början framavlade för att användas på ett specifikt sätt, till exempel för jakt eller för att valla får. Har man en aktiv livsstil eller kanske är jägare själv, och ute mycket i skog och mark, vill man självklart ha en hund som blir en ovärderlig medhjälpare under sådana aktiviteter. Är man däremot något av en “soffpotatis” ska man undvika att välja en hundras som är uthållig och älskar att arbeta. De kommer inte trivas med att bara sitta stilla framför TV:n. Lyckligtvis finns det också en del hundraser som klarar sig utmärkt med en enkel promenad och lite bus.

Hundens intelligens och mentalitet

Vill du ha en hund som är intelligent och lätt att träna spelar valet av hundras också stor roll. Många svenskar gillar att tävla i hundsport som agility eller lydnad och då vill du gärna ha en hund som är uppmärksam, följsam och lättfostrad. En disciplinerad hund klarar sig också generellt sätt bättre med andra djur och i möten med främlingar.

Att välja en hund efter mentalitet är även en viktig nämnare när man köper hund. Hundens mentalitet bör stämma överens med ens egna. Till exempel för en barnfamilj kan det vara ett smart drag att köpa en hund vars mentalitet är lugn, vänlig och tillitsfull men som även går väl ihop med små barn.

Köp hund från SKK godkända hunduppfödare

När du börjar få en bild över vilken typ av hund som passar dig bäst kan du läsa på mer om de olika raserna. I Sverige erbjuder SKK, Svenska Kennelklubben, givande information om de olika hundraserna som finns. Här kan du hitta godkända rasklubbar för alla de populära hundraserna och hemsidor med massvis av utförlig information, inklusive kontaktuppgifter till uppfödare av hundrasen. Sedan kan du själv besöka antingen en hunduppfödare eller ett evenemang som en hundutställning. Passa också på att fråga andra hundägare med lång erfarenhet av hundrasen du är intresserad av.

Populära hundraser och dess egenskaper

På SKK:s hemsida kan du finna alla aktuella hundraser som finns i Sverige och även de godkända hunduppfödarna. Idag delar man in hundraserna i olika grupper, beroende på dessa egenskaper, typiska karaktärsdrag och användningsområden. Genom att gå in på gruppen kan man finna information om vad hundgruppen innebär.

Av de många hundar som idag finns i Sverige tänkte här presentera fyra av de mest populäraste hundraserna och berätta lite om dess egenskaper och användningsområden.

Golden Retriever

Huvudet på en Golden Retriver

Golden Retriever

Den populära hundrasen Golden Retriever kommer ursprungligen från de nordliga delarna av Storbritannien, närmare gränstrakterna mellan England och Skottland. Denna vackra hundras är ursprungligen en apporterande fågelhund men som idag tillhör allroundhunden och lämpar sig både som jakthund som sällskapshund för aktiva familjer.

Rasen är mycket följsam, intelligent och social och är till naturen mycket vänlig och tillitsfull. En golden mognar dock ganska sent, både fysiskt och mentalt, men tack vare dess intellekt är denna ras mycket lättuppfostrad.

En golden retriever är ett perfekt val för en mer oerfaren hundägare och lämpar sig väl för barnfamiljer. En otroligt social varelse som gärna spenderar sid tid med sin familj.

Labrador Retriever

En larbrador som ligger i gräset

Labrador Retriever

Labradoren tros ursprungen komma från Kanada men vars hemland idag anses vara England. Rasen är en duktig simmare och apportör och lämpar sig därför som jakthund, främst vid småviltsjakt. Trots rasens jaktbegåvning är denna även, tack vare dess samarbetsvilja, arbetslust och dressbarhet, en utmärkt ledar-, service- och narkotikahund samt även en tillgiven familjehund.

Labradoren anses vara mycket social, glad och vänlig. Dess intelligens och följsamhet gör rasen enkel att uppfostra och är en tillgiven följeslagare. Rasen älskar att bära på saker och kräver mycket motion och aktivitet för att stimuleras. Det är viktigt för labradoren att få använda sitt huvud. Det är alltså en ras för en soffpotatis utan lämpar sig mer för en mer aktiv hundägare.

Shetland Sheepdog

En Shetland Sheepdog på en äng

Shetland Sheepdog

Den lilla söta Shetland Sheepdog kommer ursprungligen från Shetlandsöarna och är en mycket tillgiven, alert och nyfiken varelse. Rasen gör dig populär som utställningshund, men tack vare dess snabbhet, vighet och dess otroliga hoppförmåga används denna ofta inom hundsporten agility.

Shetland Sheepdog lämpar dig för de festa hundägare såväl barnfamiljer, äldre och tävlingssugna hundägare. Till naturen älskar hunden att vara andra till lags och är dessutom otroligt lättlärd. Det enda som bör tänka på är att rasen kräver en hel del pälsvård.

Tysk schäferhund

Tysk schäfer som ligger på gräs bland bergen

Tysk Schäfer

Schäfern är en robust och välbyggd hundras som kräver mycket fysisk och mental aktivering. Till naturen är denna mycket nervfast, mentalt välbalanserad, uppmärksam och självsäker – vilken gör rasen till en utmärkt vakthund.

Rasen är även mycket samarbetsvillig och öppen och till naturen ganska lätt att uppfostra. Dock bör nämnas sjukdomsrisken för rasen ligger något över normalsnittet och har en förhöjd skaderisk när det gäller rygg och leder.

Önskar du att köpa en schäfer kan det även vara bra att kontrollera föräldradjurets egenskaper. Utöver detta är rasen en mycket eftertraktad och lämpar sig väl som tävlingshund såväl som familjehund.