Menu

Siberian Husky

En hundras som är känd för sin vackra päls och sin höga arbetsmoral. Genom historien fyllde de en viktig funktion i Sibirien som slädhundar. Många människor i området var helt beroende av hunden för transporter, inte sällan över stora avstånd. I modern tid har snöskotrar till stor del tagit över den funktionen. När de nuförtiden används som slädhundar i bland annat Ryssland och Skandinavien är det mestadels för turistverksamhet och för nöjes skull.

Utseende och storlek

Siberian Husky är en relativt stor hundras som ska ge ett atletiskt och elegant intryck. För ett otränat öga kan de påminna lite om en varg. Hundens proportioner förmedlar just kraft, snabbhet och uthållighet. Hanhundarna har ett något mer maskulint utseende än tikarna, men utan att vara lika grova och muskulösa som en del andra större hundraser. Vikten för hanar brukar ligga mellan 20-27 kg och för tikar mellan 16-23 kg. Mankhöjden för hanar brukar vara i spannet 53-60 cm och för tikar 51-56 cm. De rör sig med eleganta och flytande rörelser.

Päls och pälsvård

De har dubbel päls av medellängd och hunden ger ett intryck av att ha tjock päls, vilket är förståeligt med tanke på att de historiskt avlats fram som slädhundar i kalla klimat. Alla färger är tillåtna. Hundarna fäller sin päls regelbundet och även om pälsen är lättskött krävs det att hundägaren lägger mycket tid på att rengöra.

Egenskaper

Hundrasen karaktäriseras av sin extrema arbetsmoral och stora flockinstinkt. Sett till temperamentet är de vänliga och utåtriktade. De är också kända för att vara en frisk hundras, eftersom de avlats på funktion, snarare än på utseende. Att ha en Siberian Husky som husdjur går utmärkt, men det är ingen ras som lämpar sig väl för nybörjare på grund av deras stora krav på motion och flockgemenskap. Dessutom måste man vara beredd på att lägga mycket tid på att samla upp all fälld päls och se till att de har en möjlighet att svalka sig om man bor i ett varmare klimat.