Menu

Golden retriever

En hundras som härstammar från senare delen av 1800-talet. I gränstrakterna mellan Skottland och England bedrev man avel med den gula retrievern och tweed-water spanieln. Tanken med aveln var att ta fram en hundras som var väldigt arbetsam och med stor lust för att apportera. Dessutom premierade man vänlighet, följsamhet och intelligens i denna avel. Resultatet blev en extremt flexibel hund. Golden retriever gör sig utmärkt i det moderna samhället. För många hundägare fungerar de främst som sällskap. På grund av sin lyhördhet och apporteringslust passar de också för jakt och bruksarbete.

Utseende och storlek

Vad många brukar anmärka på angående golden retriever är deras trevliga och snälla utseende. De har ett vänligt uttryck och utstrålar sundhet och tillit. Hanarna är något större än tikarna och har en mankhöjd på 56-61 cm jämfört med 51-56 cm. Överlag är hundrasen symmetriskt byggd. De ska framstå som välbalanserade och aktiva. De rör sig på ett flytande sätt och utstrålar gott självförtroende.

Päls och pälsvård

Golden retriever är gyllenbruna till färgen, men den exakta nyansen kan variera med både ljusare och mörkare päls. För en renrasig golden retriever ska pälsen vara antingen vågig eller slät med rikligt med päls på baksidan av låren, svansen och halsen. De har också tät, vattenavisande underull. Jämfört med de flesta andra hundraser räknas pälsen som relativt lättskött.

Egenskaper

Hundrasen är extremt omtyckt på grund av sin vänlighet, intelligens och följsamhet. Många menar att golden retriever är ett perfekt val för nybörjare. Golden retriever har nämligen en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust som gör dem väldigt lätta att träna och uppfostra även för oerfarna hundägare. Samtidigt finns det förstås individuella skillnader även inom rasen som bland annat beror på hur duktig uppfödaren är. Genom att välja en pålitlig uppfödare som du verkligen kan lita på blir det enklare att hitta en riktigt bra valp som har rätt egenskaper för din situation. Generellt sett är golden retrievers utmärkta sällskapshundar för hela familjen.