Menu

Fransk bulldogg

Hundrasen är resultatet av olika korsningar som gjordes av hunduppfödare i Paris i slutet av 1800-talet. Den franska bulldoggen blev snabbt populär hos överklassen, mycket beroende på sin unika karaktär och sitt särpräglade utseende. Tanken med hundrasen var att den skulle fungera som sällskapshund. Att den avlats för sitt utseende och sin personlighet gör dock att vissa hälsoproblem förekommer, inte minst på grund av den förkortade skallen och nosen.

Utseende och storlek

En kort och kraftig hund med en kropp som uppifrån sett ska vara bred framtill och något smalare över höfterna. Benstommen är tjock och bidrar till det kraftfulla utseendet. När det gäller huvudet ska det vara kort med stora, mörka ögon som sitter på långt avstånd från varandra. Ansiktet har tydliga rynkor och öronen är uppstående. Svansen är mycket kort och kan vara skruvad. Mankhöjden brukar ligga runt 30 cm och vikten någonstans mellan 8 kg och 14 kg.

Päls och pälsvård

Fransk bulldogg har en päls som är glänsande och kort. Till färgen är de vita, gula eller tigrerade med mer eller mindre fläckar av vitt. Angående pälsvården är pälsen extremt enkel att sköta på grund av sin korthet. Vad man istället kan få lägga tid på är att sköta hundens ansikte genom att torka rynkorna.

Egenskaper

Den franska bulldoggen är känd för att vara aktiv, humoristisk och trevlig. Ofta utvecklar individer av rasen en egen stark personlighet som gör dem väldigt underhållande som sällskapshundar. Faktum är att de ibland kallas för hundarnas clown för sitt charmerande beteende. De har inget överdrivet behov av motion, även om de gillar uppmärksamhet och att vara aktiva. Inte sällan anpassar sig en fransk bulldogg mycket väl till familjens rutiner.

På grund av att rasen har en del hälsoproblem är det rekommenderat att välja en pålitlig uppfödare som kan garantera att de blivit undersökta av veterinär och är fria från sjukdomar. Dessutom ser man till att inte bidra till hundsmuggling, eftersom valpar av olika exklusiva hundraser som fransk bulldogg ibland smugglas in i Sverige.