Menu

Jack russell terrier

I England fanns en pastor med namnet John Russel. Rävjakt var på den tiden ett stort intresse och pastorn behövde en modig hundras i lagom storlek som kunde hjälpa till. Två olika varianter av jackterrier utvecklades och den enda betydande skillnaden blev proportionerna. Varianten med korta ben och som var mer avlång blev känd som jack russel terrier. Den något högre och mer kvadratiskt byggda varianten blev känd som parson russel terrier. År 2001 godkände den Svenska Kennelklubben rasen jack russell. Nuförtiden är det en av de största raserna i terriergruppen sett till antalet registrerade hundar.

Utseende och storlek

Jack russell terrier är i grund och botten en smidigt byggd jaktterrier. Kroppen har avlånga proportioner och den är inte särskilt hög. Mankhöjden är enbart cirka 25-30 cm och vikten brukar ligga mellan 5 kg och 6 kg. Hundrasen anses frisk och det finns inga kända rassjukdomar.

Päls och pälsvård

Hundrasen är vit till färgen med enstaka tecken av svart eller rödgult i pälsen. Antingen är pälsen slät och sträv eller raggig. Pälsvården ser lite annorlunda ut beroende på vilken variant det handlar om. Släthårig jack russell har en väldigt tät och slät päls som inte har något behov av trimning. Varianterna med en mjuk underull och en strävare ytterpäls behöver däremot trimmas.

Egenskaper

Vad som kännetecknar hundrasen är att den är aktiv, alert och livlig. De flesta individer är orädda, sociala, vänliga och har överlag gott självförtroende. Från början var de avsedda för grytjakt och det förklarar mycket av deras starka framåtanda och mod. En jack russell terrier är nästan alltid glad, positiv och förväntansfull, oavsett vilken utmaning som väntar dem. Dock måste man som hundägare vara medveten om att jaktinstinkten alltid finns där i hunden. Det är deras motor i livet, men den kan användas till mycket annat än bara jakt, till exempel kan den vara ovärderlig för hundsporter som eftersök, spår eller agility.