Menu

Pälsvård för olika hundraser

Visste hundraser kräver nästan ingen pälsvård alls, medan andra hundraser kräver att man lägger ganska mycket tid på att vårda pälsen. Generellt sett kräver de långhåriga raserna mer resurser än de korthåriga, men även andra faktorer väger in och det kan till och med variera mellan enskilda individer. För att kunna vara en lämplig hundägare till vissa raser måste du vara beredd på att trimma, klippa, borsta och ibland tvätta pälsen enligt hur behoven ser ut. Därför ska du inte välja en hund med krävande pälsvård om du inte är beredd på att lägga ner den energin. En annan sak att tänka på är att även hemmet måste städas ofta om man har en hund som fäller mycket päls.

Fördelar med att ägna sig åt pälsvård

Hunden ser fin och välskött ut. Den kanske största fördelen är dock att din hund lär sig att bli hanterad. Från början kan många hundar vara lite motsträviga. Ett tips är att köpa riktigt bra utrustning för pälsvård. Med det menas bra saxar, kammar, borstar, klippmaskiner och dylikt. Skulle till exempel en klippmaskin ha ett dåligt skär kan det bli obehagligt för hunden när man klipper den på grund av att det nyper i pälsen. Dessutom blir resultatet sämre.

Använder man bra utrustning brukar de flesta hundar snart börja se pälsvården som en trevlig stund tillsammans med ägaren. Det kan rentav bli ett sätt att stärka relationen. Ytterligare en underskattad fördel är att du som hundägare får möjlighet att inspektera hundens hälsotillstånd. Under pälsvården är sannolikheten stor att du i ett tidigt skede upptäcker skador eller sjukdomar. Då kan man göra ett veterinärbesök innan situationen blir allvarlig. Likt många andra husdjur kan nämligen hundar försöka dölja sina problem.

Sist men inte minst finns hundägare som tävlar med sina hundar på hundutställningar. Då är förstås pälsvården väldigt avgörande för att kunna konkurrera. Till exempel finns särskilda hundschampon och hundbalsam som ger pälsen ett vackrare utseende.