Menu

Om att välja hundras

Om du bestämt dig för att skaffa en hund är valet av hundras väldigt avgörande för om hunden ska passa tillsammans med dig och din familj. Ett klassiskt misstag är att välja hund enbart efter hur hunden ser ut. Istället bör du tänka på att du förhoppningsvis ska leva med denna hund i kanske tio år eller ännu mer. Har hushållet flera medlemmar gäller det att samla allihop och börja diskutera och planera.

Fråga nummer ett är om det finns något särskilt syfte med hunden. Nästan alla hundraser var från början framavlade för att användas på ett specifikt sätt, till exempel för jakt eller för att valla får. Har man en aktiv livsstil eller kanske är jägare själv och ute mycket i skog och mark vill man självklart ha en hund som blir en ovärderlig medhjälpare under sådana aktiviteter. Är man däremot något av en “soffpotatis” ska man undvika att välja en hundras som är uthållig och älskar att arbeta. De kommer inte trivas med att bara sitta stilla framför TV:n. Lyckligtvis finns det också en del hundraser som klarar sig utmärkt med en enkel promenad och lite bus.

Vill du ha en hund som är intelligent och lätt att träna spelar valet av hundras också stor roll. Många svenskar gillar att tävla i hundsport som agility eller lydnad och då vill du gärna ha en hund som är uppmärksam, följsam och lättfostrad. En disciplinerad hund klarar sig också generellt sätt bättre med andra djur och i möten med främlingar.

När du börjar få en bild över situationen kan du läsa på mer om de olika raserna. I Sverige brukar det gå att hitta rasklubbar för alla de populära hundraserna och de har hemsidor med massvis av utförlig information, inklusive kontaktuppgifter till uppfödare av hundrasen. Sedan kan du själv besöka antingen en hunduppfödare eller ett evenemang som en hundutställning. Passa också på att fråga andra hundägare med lång erfarenhet av hundrasen du är intresserad av.